Tasarim Tescili
Marka tescil, marka patent 8/19/2011 tarihinde yazıldı.
Facebook'ta Paylaş
 
 

"Tasarim", 554 SAYILI KHK ‘ye göre tasarim tescili hakkinda kesin bir tanim yoktur. Tasarim tescili konusunda bir genelleme yapilirsa. Su sekilde açiklayabiliriz. 

Tasarim Tescili : Ürünlerin, Tasarimlarin birbirlerinden ayirt edilebilmeleri için sekilsel ve tasarimsal olarak birbirlerinden ayrilmalarini saglayan koruma yöntemidir. Endüstriyel Tasarim Tescili. Marka tescilindeki kadar uzun süreli olarak devam etmemektedir. Marka tescili yenilendigi sürece sonsuza kadar devam edebilir. Tasarim Tescili 5 yilda bir yenilenebilir. bu yenileme hakki 5 kere sürdürülebilir. Maksimum uzatma süresi 25 yildir. Tasarim tescili sadece sekilsel olarak koruma saglamaktadir. fonksiyonel olarak koruma saglama sadece Faydali Model veyahut Patent belgesi ile olmaktadir. 

   Tasarim tescili belgesi alabilmek için üretilen diger ürünlerden veya tasarimlardan farkli olmak zorundadir. Marka tescili, faydali model, veya patent belgesinde oldugu gibi tasarim tescilinde de öncelikle farklilik ve tescil müracaat önceligi aranmaktadir. 
   
   Tasarim Tescillerinde en önemli iki özellik 554 Sayili KHK ‘de de geçtigigi üzere yenilik ve sanayiye uygulanabilrlik özelligidir.Sanayiye uygulanabilrlik ten kasit: üretilen ürünün kullanilabilir bir ürün olmasi. tüketicinin yas farki gözetmeksizin kullanabilmesi önemlidir.Sanayiye uygulanabilir olmasindan sadece sanayi veyahut sanayi bölgesindeki ticari kullanimlar degil. Evlerde isyerlerinde okullardaki kullanimda sanayiye uygulanablir bir kullanimdir. Tasarim tescilinde Yenilik esasi 1 yil ile sinirlidir.ürün ile ilgili piyasaya sunum maksimum 1 yil olmak durumundadir. Sayet piyasaya sunulan ürün eski bir ürün ise ispatlandigi takdirde belgenin hükümsüzlügü ortaya çikmaktadir. eskiye dayali kullanimlarda ilgili fuar katilimlari, sergi, satis, reklam vs. usullerin hepsi kullanimi kapsamaktadir. Endüstriyel tasarim tescilinde kullanimin sanayiye uygulanabilirlik ve farklilik açisindan farklarin haricinde.Tasarim tescili istenilen ürünün Kamu düzenine, genel ahlak ‘a uygun olmasi gerekmektedir. bu sekilde uygunsuz tasarimlar veya haksiz rekabet olusturacak tasarimlar Türk Patent Enstitüsü’nden geçis alamamaktadir. 

   Endüstriyel tasarim tescil belgesi almaya hak kazanan sahis yada firma cezai yaptirim hakki ve müeyyideler kazanir. Tasarim tescili bulunan bir ürünün haksiz kullanimi sonucunda 1000 TL ila 500.000 TL ‘ye kadar para cezasi ve sonrasinda isyeri kapattirmaktan hapis cezasina kadar cezalar ve ceza sekilleri degismektedir. Endüstriyel tasarim tescillerini agirlikli olarak Tekstil, mobilya, el sanatlari ve tasarim atölyelerinde yapilmaktadir. 

   Örnegin; Bardak ilk bulundugunda Patent belgesi alinmaktadir. Belli bir süre sonra bardak ile sicak içecekler veya soguk içecekler içilemedigi için Kulp icat edilmistir.Bulunan bu kulp icat gelistirme oldugu için Faydali Model belgesi olabilir. sonrasinda bardak üzerinde sekilsel degisiklikler Kare üçgen vs. veya bardak üzerinde farkli sekiller ile birlikte elmaslarla süslenebilir. Yapilan bu süslemeler ve tasarimsal degisiklikler Endüstriyel Tasarim tescilinin konusuna girmektedir. Ortaya çikan ürünü markalastirmak içinde marka tescili yapilmasi gerekmektedir. 

   Tasarim tescilleri ile ilgili süre toplam olarak 10 ila 12 ay arasinda degismektedir. bu süreler içerisinde sirasiyla öncelikle inceleme ve arastirma ( 2 ay ) sonrasinda resmi bülten dönemi ( 6ay ) pesinden belgenin onaylanip Enstitü tarafindan Karar Patent ‘e sunulmasi seklinde geçmektedir.